10 съвета за това как да станеш успешен покер играч

Posted: 12.07.2011 in Покер
Етикети:

За повече от две години, през които се занимавам по-сериозно с покер, срещнах лично или по форуми много момчета, които се опитваха да се издържат от покер и да станат успешни играчи, но все нещо не им достигаше. Покерът може да изглежда като лесна игра, но всъщност за да успееш да се пребориш с конкуренцията, ти трябват множество качества. Някои ги имат вродени, а други ги добиват с времето с труд и упоритост. Ето няколко съвета, които ще помогнат на всеки, който иска да се занимава с покер и в същото време да печели:

1. Подготви се за битка – много начинаещи играчи правят грешката да седнат на покер масите веднага след като са прочели правилата на играта. Те не си правят труда да се запознаят с различните стратегии на играта, да разберат кои са оптималните решения в дадена ситуация, да вникнат в неща като „пот одс“, „очакван дял“ и др. Ясно е, че когато ти е за първи път, не можеш да седнеш на масата напълно подготвен, но всъщност прочитането на една книга за покер или на няколко статии ти дава огромно предимство пред останалите играчи на ниските нива. Както войниците трябва да са подготвени за предстоящата битка, така и начинаещият покер играч трябва да е подготвен за предстоящата игра.

2. Нужна е психологическа подготовка – играта на покер носи голямо психическо натоварване, тъй като за кратък период от време е нужно да вземеш множество решения, от които общо взето зависи финансовото ти благосъстояние. Някои не могат да се справят с това напрежение, с движението на всички тези пари и след време се отказват. За покер са нужни здрави нерви и защото всеки играч изпада понякога в т.нар. състояние „тилт“ – афектиран от това, че не му е провървяло в една или повече ръце, започва да се ядосва и да върши глупости, от което пък губи още повече. Различните играчи обаче успяват да се справят по различен начин и докато някои съумяват бързо да се преборят с тилта, други изгубват цялата си банка. Има такива, които обвиняват софтуера за лошите си резултати и не обръщат внимание на играта си. Покерът до голяма степен е игра на вероятности и късметът има важна роля (но не основна) и ако не можеш да преодолееш този факт, по-добре е да се откажеш навреме.

3. Открий в какво си най-добър – има различни разновидности на покера – Texas holdem no limit, Texas holdem fixed limit, Pot limit omaha, Omaha hi/lo, Stud и т.н., а по-важното е, че има и различни варианти на играта – турнири, кеш игра на къси маси, кеш игра на пълни маси, хедс-ъп двубои, Sit-and-go турнири и т.н. Много хора са прекрасни турнирни играчи и слаби кеш играчи и обратното. Всеки трябва да прецени къде е най-добър и да се насочи натам, дори и да не е покер.

4. Банкрол мениджмънт – това е нещо, което е познато на всички, но всъщност не всички спазват. Банкрол мениджмънтът означава да играеш на такова ниво, каквото ти позволява банката (т.е. финансите). Много хора надскачат финансовите си възможности и затова покер кариерата им е доста кратка. Други сядат на по-високи нива, за да „избиват“ загубите от по-ниските и почти винаги това влошава нещата.

5. Избери подходяща зала за игра – много хора тръгват да депозират там в най-популярните и съответно най-трудните за игра покер зали (Pokerstars и Full tilt). В тези зали конкуренцията е огромна, успешните играчи на дадено ниво са по-добри от тези на същото в други зали, липсват добри рейкбек оферти и пр. Вярно е, че софтуерът на двете зали е сред най-приятните, позволява играта на много маси, там се провеждат и най-големите турнири, но за играчите на ниските нива играта там е грешка. В България има достатъчно много афилиейт сайтове, които ви дават различни бонуси, рейкбек и други частни оферти за депозит в някоя от множеството европейски мрежи, в които играта е много по-лека и приятна. Пък и след скандалите с двете големи зали, парите ви ще бъдат на по-сигурно място някъде другаде.

6. Постоянно усъвършенствай играта си – това е най-важната точка по пътя към успеха. Твърде много играчи се задоволяват с нивото си и не си правят труда да подобрят играта си. Усъвършенстването означава да отделяш достатъчно време за анализ на ръце, гледане на обучително видео, четене на книги и статии, обсъждане с приятели и т.н. Един час отделен за подобна дейност е много по-ценен от един час на покер масите.

7. Преглътни егото си – един покер играч трябва винаги да е критичен към себе си. Трябва да си признаеш, че дадена ситуация си сгрешил, за да можеш в следващата подобна ситуация да не допускаш същата грешка, а не да обвиняваш външни фактори като късмет, софтуер, лошата игра на противника. В покера невинаги правилното решение е възнаграждавано и това не трябва да влияе на преценката ти. Съществуват играчи, които са твърде високомерни, мислят си, че са много по-добри от останалите и не виждат своите грешки. Именно те стават лесна плячка на останалите играчи.

8. Не се претоварвай – един покер играч винаги има нужда от почивка. Всички знаем, че когато сме уморени, взимаме по-грешни решения, а това се отразява на резултатите. Съветът ми тук е да се правят по-малко на брой и по-кратки сесии и да не се прекалява. След време всеки ще прецени за какъв период от време играта му е най-оптимална и ще си направи изводите. Хубаво е също така в няколко дни в месеца въобще да не се играе покер, а да се отделят за почивка, забавления, излизане сред природата, спорт и всичко друго, което ви прави щастливи.

9. Дисциплина – чудно е как един дисциплиниран, но не толкова талантлив покер играч в 99% от случаите е по-успешен от недисциплинирания, но безкрайно талантлив. Дисциплината е малко общо понятие и тя обхваща всичко написано досега – стратегическа и психологическа подготовка, непрестанно полагане на необходимите усилия, взимането на правилни решения, доброто управление на парите, усъвършенстването, самокритичността, търпението, концентрацията и т.н. Тя е ключът към успеха и всяко отклонение води до загуба. Важно е да се отбележи, че дисциплинираният играч не се влияе от краткосрочните резултати, а гледа само към дългосрочните си цели. Все пак в краткосрочен план късметът може да окаже голямо влияние в покера, но в дългосрочен той губи своята стойност.

10. Правилно отношение към парите – няма какво да се лъжем, в играта на покер става дума за пари. Както вече написах в т.2 някои хора не могат да превъзмогнат цялото това движение на парите и цялата тази несигурност т.е. те им отдават твърде голямо значение. За разлика от обикновената професия, тук няма как да получаваш фиксирана сума на края на месеца и дори понякога ще се случва да си на загуба. Хубаво е по време на игра да не мислиш за парите и за това колко си „напред“ или „назад“ от дадена сесия или пък за това какво би си купил с парите на покер масата. Неслучайно в игрите на живо не се играе с банкноти, а с чипове, което в повечето случаи кара хората да не мислят за истинската им стойност. В онлайн игрите е още по-лесно, защото де факто управляваш парите си с няколко клика на мишката. Това означава, че съвсем лесно можеш да изпаднеш в другата крайност – да омаловажиш напълно парите на покер масата, което е също твърде грешно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s