Тексас Холдем VS Пот Лимит Омаха

Posted: 10.08.2011 in Покер
Етикети:

От последната ми публикация, посветена на покера, мина известно време, през което обикновено не ми оставаше достатъчно време за игра. През летните месеци реших да си направя почивка и да играя доста по-малко, за да се завърна с по-свежи сили през есента. След като си отпочинах, този месец мисля да го посветя на обучение, гледане на видео и подобрение на играта ми. Предстои ми да направя и един важен избор и да реша на коя от двете популярни разновидности – Ноу лимит тексас холдем (НЛТХ) или Пот лимит омаха (ПЛО), да посветя времето си. Тук ще опиша предимствата на всяка една от тях и може би това ще ми помогне да си изготвя някакъв план:

Най-голямата разлика между тези две разновидности на покера (освен че очевидно играете с различен брой карти) е динамиката на играта. В ПЛО ситуациите, в които всичките пари са в средата на масата, са много повече, а това прави и вариацията много по-голяма от тази в НЛТХ. Това е и най-голямата трудност на тези, които решават да се занимават с ПЛО, защото постоянните суингове нагоре и надолу са твърде тежки и изискват психическа издръжливост.

Друга съществена разлика е наличието на много повече риба по масите. Докато в НЛТХ е радостно да видиш поне една рибка на масата си, то в ПЛО количеството им е поне двойно по-голямо. За съжаление обаче, в ПЛО добрият играч има по-малко предимство над слабия, защото четирите карти позволяват твърде много комбинация и реално рибата почти никога не drawing dead, когато влезе ол-ин преди ривъра. По мои впечатления в Омаха игрите рибите не надценяват чак толкова ръцете си, както в Холдем и спокойно могат да хвърлят слаби два чифта при излязъл стрейт дроу например. Разбира се, има и изключение, но в ПЛО играчите често се боят, че противникът им има the nuts и рядко ще видите геройски колове на ривъра, както в НЛТХ. Това е така и защото блъфовете са доста по-малко.

В повечето европейски зали все още трафикът на ПЛО е слаб. От мрежите, в които играя, единствено Онгейм прави изключение, но в Boss media и Microgaming все още има малък интерес към тази игра и единствено вечерно време има достатъчно маси и слаби опоненти. В Енет пък в това отношение положението е трагично (там и играта на Холдем масите стана по-трудна напоследък).

Още една интересна разлика между НЛТХ и ПЛО е, че в първата най-често ръката свършва преди флопа или на самия флоп. Това прави играта доста по-скучна и до голяма степен предвидима. В ПЛО нещата стоят по-различен начин – тук почти винаги се вижда флоп, а мултиуей потовете са нещо съвсем нормално. И докато в Холдем обикновено си доволен като хванеш най-висок чифт на флопа, то в Омаха това въобще не е достатъчно. Играта е много по-лууз, чек-рейзовете са често срещани и е много вероятно поне двама играчи да имат монстър ръце още на флопа.

Като цяло нивото на играчите на ПЛО на ниските лимити все още е доста слабо. Една от главните причини е, че в интернет все още има твърде малко качествени материали (книги и видео), посветени на тази игра. Много от играчите дори не си правят труда да търсят такива, така че всеки, който е прочел една книга или е изгледал 4-5 обучителни клипчета, вече има предимство над повечето от противниците. Това е важна разлика с Тексас Холдем, за който има изключително много материали и тренировъчни сайтове, за да се стигне дотам, че и слабите играчи да понаучат нещо. Вярно е, че вариацията е много по-малка и в общи линии това не води до големи даунсуингове, но конкуренцията в НЛТХ стана огромна и е все по-трудно да се изкачваш нагоре, след като си преборил ниските нива.

В заключение мисля, че ПЛО е по-интересната игра и конкуренцията е много по-слаба, но никога не бих зарязал НЛТХ, защото все още с тази игра са свързани най-големите ми успехи. Всяка от тях си има своите предимства и може би след някой и друг месец ще реша на коя от двете да се отдам и коя да оставя на заден план. На този етап ще дам предимство на играта на Пот лимит Омаха и към края на месеца ще опиша впечатленията си.

Късмет и успехи по покер масите!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s