Ревю: Кешбол (Moneyball)

Posted: 17.12.2011 in Кино
Етикети:

Бидейки спортен фен, реших да изгледам един от най-добрите филми на годината според критиката. За съжаление, макар и на спортна тематика, „Кешбол“ е филм относно бейзбол, а този спорт ми е съвсем малко по-интересен от кърлинга или прескачането на препятствия с коне, но пък трябваше да му дам шанс. Тъй като бейзболът е популярен само в САЩ и по неясна причина – в Куба и Япония, ще е малко трудно филмът да бъде добре възприет и в България, но въпреки това ще бъде запомнен като един от най-добрите спортни филми, които Холивуд ни е поднасял.

Трябва да спомена, че отношението ми към бейзбола е доста негативно и причината за това са много – сложните правила, странните игрища, твърде дългите и скучни мачове, мръсните номера и т.н. Публична тайна е, че може би 90% от елитните бейзболисти се тъпчат със стероиди и друг допинг, използват специални по-леки бухалки (естествено напук на правилата) или обработват топката, за да бъде по-трудна за удряне. На всичкото отгоре на някои от тях е трудно да лепнеш етикет „спортист“, защото по-скоро изглеждат като нещо, пръкнало се в свинеферма. Абстрахирайки се от всичко това обаче, бейзболът е доста интересен за статистиците, защото именно статистиките на всеки един бейзболист са от страхотно значение за мениджърите на отборите. Това е една от темите, които засяга „Кешбол“. По-важната обаче е относно финансовата неравнопоставеност между различните тимове, а това е нещо, което го виждаме в почти всеки спорт.

Звездата във филма е Брад Пит, който влиза в ролята на Били Бийн – генералния мениджър на скромния Оукланд Атлетикс. Били е бивш бейзболист, на когото са се възлагали огромни надежди като млад, но който не прави нищо запомнящо се в своята кариера. Твърде рано той се отказва се от бейзбола, за да стане скаут в Оукланд, а по-късно и генерален мениджър т.е. човекът, отговарящ за трансферите в отбора. Проблемът на Оукланд е, че разполага с доста скромен бюджет в сравнение с големите отбори в Лигата (3 пъти по-малък от този на Ню Йорк Янкийс), а на всичкото отгоре тимът е напуснат от трите си звезди от предишния сезон. Били има нелеката задача да им намери заместници, но удря на камък. Случайната му среща с Питър Бранд (в ролята е Джона Хил, познат от „Superbad“) променя всичко и благодарение на сложен статистически метод, със скромния бюджет двамата успяват да сглобят нов отбор, съставен почти изцяло от играчи, смятани за ненужни от останалите отбори. Макар всички останали около тях да се отнасят крайно скептично, двамата успяват да направят от Оукланд машина за победи и отборът дори влиза в историята.

Режисьор на лентата е Бенет Милър, който има само един филм преди това – „Капоти“, донесъл на Филип Сиймур Хофман заслужен Оскар (всъщност и тук Хофман има малка роля). Милър е свършил отлична работа, използвайки много добре реални документални кадри, а за самата история той се облегнал на едноименната книга на Майкъл Люис и сценария на Аарън Соркин („Социалната мрежа“) и Стив Зейлиън („Списъкът на Шиндлер“).  И макар това да е филм за бейзбол, режисьорът успява да прокара своето послание без това да изглежда клиширано или пък прекалено завоалирано (последните 5 минути от филма удрят десетката). Изключително добро впечатление прави и операторската работа, тъй като отдавна не бях гледал толкова много добре заснети сцени в един филм. Поздравления заслужават естествено и Брад Пит и Джона Хил.  Вероятно никой от тях няма да спечели голяма награда, но самият факт, че и двамата са номинирани за „Златен глобус“, потвържадава, че са си свършили отлично работата.

В крайна сметка „Кешбол“ успява да е хем сериозен, хем забавен. Един „feel good“ филм, който ще се хареса и на хората, които си нямат понятие от бейзбол. Всъщност целият екип на продукцията е успял да изтиска максимума от една не чак толкова впечатляваща история. Подобно на „Drive“,  „Moneyball“ е една от приятните изненади през тази година.

Оценка: 8/10

IMDB: 8.0

RT: 95%

Metacritic: 87

Advertisements
Коментари
  1. MCFOXXX каза:

    Много силен филм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s