За новия Закон за хазарта и това как България тръгна по стъпките на Северна Корея

Posted: 10.04.2012 in Покер
Етикети:, ,

Сериозно се замислям дали има поне едно нещо, което да е наред в тази държава. Всеки ден ни заливат с нова и нова помия – дали ще е покачването на цените на горивата, безпрецедентното раздаване на бонуси в администрацията, ударното покачване на цените на яйцата, разбитите улици, бездомните кучета, които отнемат човешки животи, хаосът в министерствата, анархията в Студентски град, мръсотията и боклуците в градовете, беззаконието за извършилите тежки престъпления… списъкът е твърде дълъг. Българинът обаче стои мирно и търпи. Е, изненадващо имаше известно хорско негодувание срещу ACTA, но и то май няма да даде резултат, защото от началото на месеца си имаме нов закон, който по косвен начин въвежда същите разпоредби. Ето и някои от абсурдите на този абсурден закон в тази абсурдна държава:

1. На първо място Законът за хазарта (ЗХ) разрешава СЛЕДЕНЕТО в интернет. Лицензираните хазартни оператори трябва да подават информация до НАП в реално време, в която се съдържат личните данни на потребителя, направените от него залози, изплатените печалби, времето, в което са направени и вероятно много други неща, за които си нямаме представа. Защо? Аз поне не чувствам, че го правят за мое добро, защото си представям много начини, по които може да се злоупотреби с подобна информация, а за позитиви не се сещам. И това всъщност е най-малкият проблем на ЗХ.

2. По-голям абсурд е, че интернет доставчиците са задължени да ФИЛТРИРАТ сайтовете на нелицензираните оператори. Механизмът е следният – Държавната комисия по хазарта (ДКХ) изготвя т.нар. „черен списък“, достъпът до които трябва да е ограничен от интернет провайдерите в тридневен срок от появяването им в този списък или в противен случай ги грозят солени глоби. Стигна се дотам, че председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и Интерет услуги (АПТИУ) да се обърне към омбудсмана за помощ срещу закона. Подобно изискване за филтриране е свързано с доста разходи за тези доставчици, като нищо чудно по-малките от тях просто да спрат своята дейност. Случаят е идентичен с бензиностанциите в малките населени места, които масово започнаха да затварят врати наскоро заради непосилни законови изисквания. По-големите фирми вероятно ще се справят с този проблем, като естественото решение е да повишат цените на услугите си. В крайна сметка всички го отнасяме, дори и да не играем хазарт.

3. Друг абсурд е, че настоящият ДАНЪК върху хазартните оператори по Закона за корпоративното подоходно облагане е 15% върху оборота. Подобна висока ставка що се отнася до онлайн хазарта няма никъде по света, а това означава, че докато тя не бъде приета нито един оператор няма да кандидатства за лиценз. Липсва каквато и да е информация относно това кога тази разпоредба ще бъде променена и с колко, а ЗХ все пак влиза в сила на 1-ви юли.

4. Ако вече не сте се досетили чии интереси защитава този закон, то „нашите“ депутати са се постарали с още нещо. В преходните и заключителните разпоредби на ЗХ се дава допълнителен 10-месечен срок на заварените организатори на хазартни игри. В тази графа естествено се включва и „Еврофутбол“. За останалите важи 3-месечния СРОК до влизането на закона в сила на 1-ви юли. Подобен срок е твърде малък, като се има предвид, че законът дори няма официална версия на английски и чуждестранните оператори все още не са се запознали с него. Това означава, че на теория и на практика няма как някой от тях да вземе лиценз на 1-ви юли, дори и да се е съобразил с останалите непосилни изисквания.

5. На няколко пъти от Министерството на финансите и от ДКХ ни уверяват, че с приемането на новия ЗХ в хазната ще постъпят суми между 100 и 600 млн лева. Дори ни замазват очите, като твърдят, че тези пари ще отидат за спорта. Всичко това е абсурдно на фона на това, че едва ли ще има онлайн оператор, който да кандидатства за лиценз. Какъв ще е резултатът? Една голяма тлъста нула. Дори и по някакво чудо да бъдат внесени някои от нужните промени в ЗХ и ЗКПО и се появят кандидати за лиценз, то подобна сума е напълно нереалистична. Ако имахме работещ закон, щяха да постъпят някакви средства, но явно не това е целта на правителството. Чудно е кой ще поеме вината в такъв случай?

Изводите от всичко написано по-горе са ясни. Едва ли е случайно, че подобен закон е приет, когато бизнесът на Васил Божков е на командно дишане и стотици пунктове затварят в цялата страна. С настоящата ситуация се образува монопол върху спортните залози в полза на „Еврофутбол“, а онлайн покерът направо става нелегален. Последиците ще бъдат лоши и те не са свързани единствено с очакваното покачване на интернет услугите. На първо време ще започнат да валят дела срещу Държавата и нищо чудно те да бъдат спечелени. Досещате ли се кой ще плаща за бъдещите глоби? Данъкоплатците, разбира се. На второ място, много хора, които си изкарват допълнителни доходи или се издържат от игра на покер или от спортни залози, ще понесат тежък удар. По-добрите от тях дори ще емигрират. В обществото се насажда мнението, че подобни хора са комарджии и паразити, но реално много от тях вливат в икономиката ни петцифрени суми годишно. Самият аз като безработен студент и сравнително добър непрофесионален покер играч мога да си позволя подобно нещо, а да не говорим за професионалистите, някои от които вече са и милионери. И какво сега? Ще трябва да се крием и да измисляме начини да заобиколим системата, заради някакъв лобистки закон ли? Поредният абсурд!

Подобно развитие ни доближава много до режима в Северна Корея или Китай. Свободата на интернет пространството вече не е това, което беше… поне в България. Това е началото, а до къде ще стигнат управляващите в своята наглост, един бог знае…

Advertisements
Коментари
  1. Павел каза:

    Вече имаме „черен списък“, а все още няма (а вероятно няма и да има) уебсайт, който да има лиценз. Страната на абсурдите!

  2. българче каза:

    И къде е тук Северна Корея?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s