Ревю: Отмъстителите („The Avengers“)

Posted: 28.05.2012 in Кино
Етикети:,

За кратко време „Отмъстителите“ се превърна в истински феномен и разби няколко бокс-офис рекорда. Това беше напълно очаквано с оглед на огромния хайп около филма, който събра на едно място едни от най-харесваните комиксови герои. Успях да изгледам почти всички филми с участието на тези супергерои (без „Капитан Америка“ – него нямаше как да го издържа) и общо взето само „Железния човек“ успя донякъде да ме впечатли и то само заради Робърт Дауни Джуниър. От „Отмъстителите“ обаче се очакваше да надскочи летвата. С оглед на приходите, може да се каже, че го е направил. С оглед на качествата му обаче се появиха твърде крайни мнения и в двете посоки. Аз пък смятам, че филмът е едновременно тъп и гениален. Ето защо:

Защо е тъп?

Отговорът на въпроса е доста прост, ако някой реши да се вгледа внимателно в сценария. Имаме извънземни нашественици и супергерои, пускаме ги в един и същи град, разбъркваме и сме готови. Това е. Мотивацията на „лошите“ е толкова клиширана, че дори Майкъл Бей я е използвал в първия „Трансформърс“ (и там имаше някакъв куб, попаднал на Земята, който се издирваше от „лошите“). Някой ще каже, че от филм за комиксови супергерои няма какво повече да очакваме, но не е така. Показа го Нолън с „Черния рицар“, Уашовски с „В като Вендета“, дори Зак Снайдер с „Пазителите“. Така че от Джос Уидън, който е сценарист на „Хижа в гората“ и сериала „Firefly“ очаквах малко повече. Той обаче си има причина за това и тя ще стане ясна в следващия абзац.

Защо е гениален?

Защото заложи на една печеливша формула, подобри я и обра плодовете от това. Да, не звучи гениално, но понякога гениалността се крие в простите неща. Джос Уидън знае какво иска публиката и не я разочарова. Всъщност формулата е изпитана още от Майкъл Бей с „Трансформърс“, но при него проблемът беше, че не правеше филм по комикс и че тенекиените роботи и още по-малко придружаващите ги хора не бяха толкова готини, колкото Отмъстителите. Уидън си е взел поука, примирил се е, че сценарият ще си остане тъп, но пък се е постарал да направи героите забавни и да ни пука за тях (или поне за повечето). Трябва да отбележа, че човекът се е постарал над диалозите на героите и е вкарал нелоша доза хумор. Характерът на филма не ни позволява да очакваме драматизъм в репликите (като този от „В като вендета“ например) и затова се залага на комедийния елемент. Е, повечето лафове не са върха на оригиналността, но поне внасят по-лек и забавен тон, който много отива на подобен филм.  Така, имаме готини супергерои, извънземни нашественици, какво ни липсва? А, да – разрушенията. В този аспект със сигурност Майкъл Бей е по-добър, но и в „Отмъстителите“ можем да се насладим на добри композирани сцени на разруха. На повечето хора им е достатъчно да гледат експлозии, снаряди, прелитащи кораби и рушащите се сгради, а към това имаме в добавка и едно голямо зелено чудовище, мачкащо всичко наред, което си е cool.

Няколко думи и за героите и актьорите. На всеки от тях е отделено достатъчно време в предишните филми (без Хоукай, който се появи за минутка в „Тор“), така че се очаква да сме запознати с тях. Реално „Отмъстителите“ не разполага с кой знае колко време, за да развие всеки от тях и затова трябва да се примирим с това, което виждаме. Естествено над всички е Робърт Дауни Джуниър в ролята на Тони Старк, който продължава да е най-забавният марвълски персонаж. Изненадващо ми хареса Майк Ръфало и в известна степен Крис Еванс. Със сигурност Ръфало е по-подходящ от Ед Нортън в „Невероятния Хълк“ и почти се доближава до образа на Ерик Бана в първия „Хълк“. Останалите с нищо не впечатлиха, освен Скарлет естествено, но тя впечатлява по-скоро с тялото си. Дори Том Хиделстон не беше толкова зъл и заплашителен, както в „Тор“.

В заключение „Отмъстителите“ е филм, с който да разпуснеш и да прекараш неусетно малко над 2 часа от живота си. Реално не притежава кой знае какви други качества, а оценката му в IMDB е дори абсурдна. Може би е една идея по-добър от предшествениците си (с изключение на първия „Железния човек“) или от втория и третия „Трансформърс“, но няма как да е нещо невиждано или велико. Филмът е направен, за да изкара пари и му се получи. Това е тенденцията в съвременното кино и трябва да се примирим.

Оценка: 5.8/10

Advertisements
Коментари
  1. MCFOXXX каза:

    Изключително точно ревю. Разминаванията в оценките ни не са големи, имаме различни виждания единствено по отношение на актьорската игра. И аз като теб мисля, че не е правилно филма да бъде възхваляван до нелепост или пък плют поголовно 🙂
    За разтуха е идеален 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s