Започва последният сезон на Breaking bad

Posted: 14.07.2012 in Сериали
Етикети:

В утрешния ден ще се случи поне едно голямо събитие – първият епизод от финалния пети сезон на сериала Breaking bad (превеждан като „В обувките на сатаната“ от родните телевизии и доста по-адекватното „Опасно лош“ – от всички останали). Сериалът на телевия АМС, която до неотдавна беше известна единствено с „Mad men“, тихо и кротко се превърна в култ за милиони фенове по света и е един от най-високо оценяваните сериали от публиката в цялата телевизионна история. В момента е на пето място по рейтинг в IMDB след документалния „Планетата Земя“ и всеобщите фаворити „Наркомрежа“, „Игра на тронове“ и „Развитие в застой“. В Metacritic пък първите епизоди от новия сезон получават единствено максимални оценки от специалистите, което е безпрецедентно. Няма спор, че ни очаква страхотна драма, така че препоръчвам на всеки, който е пропуснал първите 4 сезона, да си навакса. Ето и съвсем накратко какво се случи в тях.

Уолтър Уайт (Брайън Кренстън) е обикновен учител по химия с голям потенциал, който обаче трябва да работи и на втора работа на автомивка, за да може семейството му да свързва двата края. Всичко изглежда нормално в скучния му живот – добра съпруга, симпатичен син (макар и болен от церебрална парализа), приятели в лицето на Мари (сестра на жена му) и съпругът й Ханк. По-късно разбираме, че той е бил брилянтен учен, чиито открития помагат на някогашния му бизнес партньор да стане милионер и да се ожени за бившата му приятелка. В един събдовен ден г-н Уайт е диагностициран с рак на белите дробове и с оглед на малките шансове за оцеляване, той решава да осигури достатъчно средства за семейството си след смъртта си, забърквайки се с бившия си ученик Джеси Пинкман – дребен пласьор и „готвач“ на метамфетамини. Благодарение на страхотните си познания Уайт забърква най-качествените синтетични наркотици на пазара, но всичко това се оказва лесната част. По-трудната е пласирането на стоката, работата с няколко откачени наркобосове, непрестанните лъжи, изпирането на парите от печалбите, справянето с проблемния характер на Джеси, постоянната опасноста за живота и т.н и т.н. Междувременно имаме хладнокръвни убийства, катастрофиращи самолети, неспирни гонитби, бягство от наемни убийци, експлозии и прочие. А, да, да не зибравяме, че и Ханк всъщност е топнаркоченге, което е по петите на създателя на новия наркотик.

Централният образ в сериала естествено е Уолтър Уайт. В различните епизоди наблюдаваме бавната и на моментна мъчителна трансформация на героя от смирен, непоемащ рискове и напълно обикновен човек в безскрупулен, смел и дори жесток бъдещ наркобос. Изключително точен, макар и рискован избор за главаната роля е Брайън Кренстън. На повечето зрители той беше познат като бащата Хел от сериала „Малкълм“ – ексцентричен и несръчен комедиен персонаж. В началото определено има прилики с г-н Уайт, но постепенно с трансформацията на образа му комедията в Breaking bad отстъпва място на драмата. Неслучайно Кренстън печели 3 награди Еми за тази роля, а филмовите му ангажименти скачат главоломно (напоследък се снима в „Drive“, „Заразяване“, „Адвокатът с линкълна“, „Джон Картър“, „Рок завинаги“ и др., а го очакваме и в „Арго“ и „Зов за завръщане“). За запомнящия му се образ помага и химията във взаимоотношенията му с Аарън Поул в ролята на Джеси. Младият актьор се справя перфектно с образа на глуповатия и импулсивен наркоман и бизнес партньор на г-н Уайт. Реално всички останали актьори са подбрани отлично, като любимци естествено са ми Боб Оденкърк като адвоката Соул Гудман и Джонатан Банкс като Майк.

Макар и засягащ доста неудобна тема, сериалът е направен с много вкус. Постоянно имаме обрати, а героите са поставяни в сложни ситуации, от които нямаме представа как точно ще се измъкнат. Образите са пълнокръвни и комплексни и за това спомага майсторството на създателя на сериала Винс Гилигън, когото познаваме най-вече от работата му по „Досиетата Х“. Определено в 16-те епизода от последния сезон ще ни очакват много изненади и се надявам да се насладим на един логичен и удовлетворяващ завършек на този стойностен сериал.

Advertisements
Коментари
  1. […] в щата Ню Мексико (останалите могат да прочетат това). Тази статия ще бъде посветена на финалния 5-ти сезон […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s