Най-богатите хора в историята

Posted: 21.08.2012 in Класации
Етикети:

Наскоро се поинтересувах дали римския пълководец и триумвир по цезарово време Марк Лициний Крас, който е бил най-богатият римлянин в историята, е също така и най-богатият човек живял на тази планета. Е, оказа се, че състоянието му е било доста скромно в сравнение с десетте най-големи коп… богаташи, бродели някога по земята. Ето и кои са те по неофициални данни:

10. Алан Руфъс – един от най-близките сподвижница на Уилям (или Вилхелм) Завоевателя, който завладява голяма част от днешна Франция и Англия. Като награда Руфъс получава 1000 кв км в най-хубавите райони на Англия, а към смъртта си е притежавал около 160 милиарда долара в съвременни пари.

9. Корнелиус Вандербилт – състоянието му се равнява на около 185 милиарда съвременни долара. Натрупва го от покупка на параходи и железници. Отличавал се невероятен нюх и обичал да рискува, като често поставял конкуренцията в безизходица, смъквайки драстично цените.

8. Хенри Форд – според „Форбс“ автомобилният инженер натрупва състояние от близо 190  милиарда долара.

7. Уилям Завоевателя – самият крал Уилям не си е поплювал и още преди да седне на трона е натрупал състояние от около 210 млрд долара от различните си завоевания и плячка.

6. Мир Осман Али Хан – последният владател на голяма индийска провинция (Хидерабад). Притежавал едни от най-ценните скъпоценни камъни, познати на човечеството. Личното му състояние възлизало на около 230 млрд долара.

5. Николай Александрович Романов – цар Николай ІІ е последният владетел на Руската империя. Най-богатият светец в историята – руската църква го обявява за светец след убийството му през 1918г. Богатството му достигнало около 290 млрд долара.

4. Андрю Карнеги – роден в бедно семейство в Шотландия, Карнеги емигрира в САЩ и натрупва богатствата си, благодарение на стоманодобивната промишленост. Един от най-големите филантропи в историята и с негови дарение са построени стотици сгради. Състоянието му възлизало на около 310 млрд долара, като се твърди, че около 90% от тях дал за благотворителност преди смъртта си през 1919.

3. Джон Д. Рокфелер – според мнозина бащата на петролната индустрия е смятан за най-богатия човек, живял някога, но по този въпрос все още има спорове. Основателят на „Стандарт ойл“ контролирал около 90% от американския петролен бизнес. Бил е голям филантроп и спокойно можел да си го позволи, тъй като състоянието му се равнявало на около 340 млрд долара.

2. Ротшилд – династия от еврейски банкери, чиито авоари трудно могат да бъдат пресметнати. Фамилията започва дейността си през 18 век, та чак до днес. Финансистите отчитат състоянието на Ротшилд в зенита им през 19 век на 350 млрд долара, но според някои източници е много повече.

1. Муса І – твърди се, че владетелят на Малийската империя в Африка през 14 век притежавал несметни богатства от злато, скъпоценности, коприна и роби, възлизащо на около 400 млрд долара в днешни пари. Бил толкова богат, че когато решил да посети Египет, за да пръсне малко пари, успял да обезцени златото в държавата на фараоните и нанесъл сериозни поражения на икономиката.

Ако някого го интересува, малко извън класацията остана Бил Гейтс, който в най-добрите си дни е притежавал 136 млрд долара. Водят се спорове и за състоянието на Муамар Кадафи, като различни източници твърдят, че то е дори 200 млрд долара, но това все още не може да бъде доказано.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s