Накратко за: „Диваци“, „Непобедимите 2“ и „Беззаконие“

Posted: 20.11.2012 in Кино
Етикети:

Всеки един от тези три филма трябваше да даде отговор на някой от тези важни въпроси: ще направи ли най-после Оливър Стоун свестен филм, след като последният му такъв беше „Всяка една неделя“ (според мен) или „Никсън“ (според други); дали „Непобедимите 2“ ще е по-добър от предшественика си, който доста разочарова; и дали австралиецът Джон Хилкоут е способен да режисира нов шедьовър, подобно на „Пътят“?


„Диваци“ (Savages) – ако Оливър Стоун не беше взел толкова грешни решения, филмът можеше да се получи. Едно от тях е да заложи на Блейк Лайвли, за която дори не подозирах, че може да е толкова дразнеща, а още по-лошото е, че същата с глас зад кадър ни разяснява събитията и отношенията между героите. Пред нея дори Тайлър Кич и Аарън Джонсън се справят повече от прилично. Хубавото е, че поне донякъде е нацелил образите на Бенисио Дел Торо, Салма Хайек и Джон Траволта, но там си личи и класата на актьорите. Иначе „Диваци“ е поредният филм на Оливър Стоун, който се опитва да е дълбок, но де факто се оказва по-плитък и от детско басейнче. Натурализмът като запазена марка на режисьора и тук го има, но дори той доскучава. Краят пък е в толкова много варианти, че да може всички зрители да са еднакво доволни или по-скоро недоволни. В крайна сметка филмът не е пълен провал, но определено можеше да е много по-добър.

Оценка: 5.6

„Непобедимите 2“ (Expendables 2) – в отговор на въпроса в началото може да се каже, че новият филм за бандата на Слай е по-добър от първата част. Вероятно защото Сталоун не го е режисирал. На столчето му този път е седнал Саймън Уест, познат с „Въздушен конвой“ и едни други филми, за които не би искал някой да се сеща. Това е единият от двата плюса на филма. Другият е, че е сниман в България. Не подходих с високи очаквания към филма, така че не съм съвсем разочарован. Екшънът не беше особено епичен, но поне беше адекватно заснет, старите муцуни отново не блестят с актьорска игра, но поне им личи, че са се забавлявали, диалозите може да са стъписващо плиткоумни, но поне има по някоя референция към едновременшните филми на екшън звездите, което предизвиква усмивки.Дори и Чък Норис се появява театрално и се самоиронизира, въпреки че според мен това е една от сцените най не на място в целия филм. А да, дори имаме смъртен случай на един от героите, въпреки че ако сте чели списъка с клишетата бързо ще се досетите кой ще е той щом постоянно говори как ще се прибере при жена си и ще заживеят щастливи заедно. Иначе и да не гледате „Непобедимите 2“, няма да изпуснете много.

Оценка: 5

„Беззаконие“  (Lawless) – е, слава богу, поне един филм от изброените ми хареса. „Беззаконие“ разказва истинската история на братята Бондурант – диви американски селяни, който по време на сухия режим се превръщат във важни производители на алкохол, което пък води до известни проблеми с властите. Филмът е смесица от гангстерки екшън и уестърн. Този път обаче не ни занимават с гангстери, облечени в скъпи костюми и въртящи бизнес за милиони, а с най-долното стъпало на пирамидата – простоватите планинци от Франклин, Вирджиния. Братята Бондурант имат славата на „непобедими“ или направо на „безсмъртни“ и се опълчват на щатския прокурор и неговия заместник Чарли Рийкс, които искат дял от печалбите им. Абсолютно феноменална роля на Гай Пиърс, който изиграва един от най-гадните злодеи, които киното е виждало в последните години. Силна роля и за Том Харди, които влиза в кожата на по-умния и пестелив в приказките брат Форест. Класа си личи и в играта на Джесика Частейн, Джейсън Кларк и Гари Олдман (последният, за съжаление, с разочароващо малка роля). Дори Шая Лабъф не дразни особено. Историята е интригуваща, темпото е добро, а цялостната атмосфера на провинциална Вирджиния от 30-те години на миналия век изглежда изключително реалистична. Е, вероятно можеха да ни спестят любовните трепети на младия Джак, но все пак лентата явно се е опитала да бъде вярна на книгата, по която е правена. В заключение, останах приятно изненадан от филма и бих го препоръчал.

Оценка: 7.8

Advertisements
Коментари
  1. […] Гангстерски уестърн за типични американски rednecks, вдъхновен от истински събития. Като добавиш добрия актьорски състав и талантливия режисьор (който пък е австралиец), се получава а must see филм. Повече за него тук. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s