Накратко за: „Спешна пратка“, „Краят на смяната“ и „Бог да благослови Америка“

Posted: 13.12.2012 in Кино
Етикети:

спешна пратка„Спешна пратка“ – за този филм наистина ще бъда кратък, защото няма кой знае какво да се каже. Положителното е присъствието на Майкъл Шанън, който е отново брилянтен, въпреки клиширания му образ, както и това, че темпото е сравнително добро, а продължителността е само час и половина. Монтажът и операторската работа са адекватни и професионални, музиката е на място. Сценарият обаче е изключително посредствен, което не позволява на Джоузеф Гордън-Левит да разкрие дори част от таланта си (като изключим таланта да кара велосипед явно). Той играе идиотски образ на бивш студент по право (хъх), който не понася идеята да работи нещо, за което ще му е нужен костюм и затова се е превърнал в най-добрия разносвач на две колела (безмоторни две колела очевидно). Нищо друго не знаем за него, освен че не ползва спирачки и се сваля с колежката си. За останалото се досещате – трябва да занесе важна пратка, от която се интересува и героя на Майкъл Шанън, който има сериозен проблем с дълг към някакви китайски мафиози. Трудно бих го препоръчал, защото след първия половин час всички тези преследвания втръсват, но пък на когото му се гледа динамичен екшън – може и да опита.

Оценка: 5.7

end-of-watch„Краят на смяната“ – въпреки ниските ми очаквания към поредната полицейска екшън-драма, филмът в определена степен ме изненада приятно. Най-силната му страна със сигурност е реализмът – нищо не ни е спестено от бедните квартали на Лос Анджелис, където върлуват мексикански и негърски банди, а патрулиращите полицаи са по средата на всичко това. Химията между Джиленхоу и Пеня е страхотна и двамата успяват да пресъздадат отлично отношенията между две ченгета, които прекарват толкова много време заедно и се чувстват като истински братя. Диалозите са адекватни, чувството за хумор е в правилни дози. Проблемите идват от постоянно бясно клатещата се камера, която след десетата минута може да доведе до главоболие. Другият негатив е леко импотентния сценарий, който с нищо не успява да ни заинтригува. Филмът оказва почит към силите на реда, към ченгетата, които ежедневно си рискуват живота (е не точно българските, но схванахте идеята). Макар и в някаква степен идеализирани, образите им са реалистични и ни карат да ни пука за тях, което е много важно в подобен жанр.

Оценка: 6.8

бог да благослови америка„Бог да благослови Америка“ – за този филм мога да пиша само суперлативи. Макар че идеята не е съвсем нова, тъй като нещо подобно сме гледали в „Убийци по рождение“ и „Американски психар“, фокусът е изместен към съвременното консуматорското общество, зомбирано от малоумни телевизионни предавания и интересуващо се от незначителни неща. Първият половин час от филма е изключително силен – запознаваме се с обикновения американски бачкатор Франк, който е разведен, детето му го мрази, а съседите го подлудяват. Всъщност, подлудяват го дотолкова, че да си мечтае как нахлува с пушка-помпа и им вижда сметката (включително и на малкото им ревящо бебе, което вече си е доста… смущаващо). На всичкото отгоре го уволняват, поради идиотска причина, а за десерт му сервират, че има смъртоносен тумор в мозъка. Тук някъде психиката му се прекършва и той решава да освободи страната от присъствието на някои от най-вбесяващите и малоумни хора по възможно най-бързия начин – като ги ликвидира. По пътя се запознава с тийнейджърката Рокси, на която явно й допада идеята. Филмът като цяло е социален коментар, който на моменти може би отива твърде далече и който може да бъде упрекнат заради прекомерната си жестокост (като се имат предвид честите масови убийства от разни опасно луди в САЩ, едва ли ще бъде добре приет там). Коментарът обаче е поднесен толкова директно и с толкова ужасяващи подробности, че да могат дори и американците да се замислят над живота си и да си вземат някаква поука. Всъщност и не само американците. Гледайте го и thanks for not talking during the feature!

Оценка: 8.2

Advertisements
Коментари
  1. MCFOXXX каза:

    Като цяло си попаднал на три от по-хубавите заглавия за тази година. И трите съм ги гледал, харесаха ми, но “Краят на смяната” за мен е доста над оценката, която си му поставил. Смятам да пиша скоро за него, ама засега не ми идва музата, обаче ще го включа в класацията си с най-добрите филми за годината 🙂

  2. Павел каза:

    „Краят на смяната“ е готин и двамата актьори са супер попадения, но историята не е нищо особено, а това с клатещата се камера е адски дразнещо в повечето сцени. Можеше и по-добър да е.

  3. […] Трудно се прави добър филм в жанра buddy cop, така че “Краят на смяната” заслужава похвали, заради своя реализъм и сърце. Повече за него тук. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s