Дан Колов

Posted: 07.01.2013 in Разни
Етикети:

дан коловНаскоро се навършиха 120 години от раждането на един велик българин – Дан Колов. Един от малкото, прославили родината ни отвъд океана.Съществуват немалко съмнения относно истинността на някои събития от живота му. Митологизиран или не, това е неговата история.

Дончо Колев Данев е роден на 26 или 27 декември 1892г. в село Сенник, Севлиевско. Баща му умира, когато е едва на 7 години и майка му остава да се грижи сама за седемте си деца. Заради бедността, Колов е принуден едва на 12 години да замине в Унгария и да работи като градинар. На 17 години отива да търси щастието си в САЩ, където предимно е общ работник и миньор. Включва се в организираните от работниците борби. Спортната му кариера започва в цирк „Виктория“ през 1914г., когато успява да победи известния борец Джеф Лорънс.

Професионалист става чак на 26 години. Следват редица други победи над световноизвестни борци като Джики Хиген (непобеден дотогава японски борец, според легендата след мача българинът едва успява да се измъкне от подивялата тълпа, готова да го разкъса), Джо Стечър, Анри Деглан (след победата получава титлата „европейски шампион“), Ал Перейра (в края на кариерата си в мач в България) и други. Българинът не става световен шампион, само защото носителят на титлата Джим Лондос избягва по всякакви начини среща на ринга с него. Според някои източници Колов не стига до мач за титлата, защото отказва да участва в борби с предварителен сценарий. Твърди се, че е изиграл над 1500 двубои (възможно е и да си много по-малко) и има между 3 и 72 загуби според различни информации. Колко от тези двубои са били истински битки и колко от тях са били предварително планирано зрелище обаче не се знае. По това време кечът все още не е бил театърът, който познаваме днес и се е играел в 3 рунда от по 20 минути, а правилата се доближавали до съвременните ММА схватки.

Неколкократно на Дан Колов е било предлагано американско гражданство, но той отказва с думите: „чувствам се силен, защото съм българин“. Медиите го наричат „Българският Кинг Конг“ и „Балканският лъв“. Имал невероятна сила и въпреки че не е бил много висок (178 см), успявал безпроблемно да победи по-тежки и едри противници. Ако беше приел чуждото гражданство, вероятно сега щеше да е най-голямата световна легенда в бойните спортове. Извън ринга е възпитан, скромен и с благ характер. Благодарение на кариерата си в САЩ, печели милиони, които раздава за благотворителност почти до стотинка. Известен е дарението си от 500 хил. лева за закупуването на самолет за българската авиация. Помага за изграждането на летище, подпомага български студенти и спортисти, създава школи по борба, плаща лечението на мнозина, подпомага семейството на друг голям български борец – Никола Петров.

През 1936г. се завръща в родното си село, където е посрещнат като национален герой. Още тогава близките му се притеснявали за здравословното му състояние, тъй като го мъчела кашлица. Диагнозата е туберкулоза. Не се знае как се е заразил, но най-вероятно причината се крие в първите години на тежка работа при лоши условия в Америка. Съществуват версии, че е отровен от френски лекари, като отмъщение за победата над Деглан, но в тях едва ли има истина. До 1940г. Дан Колов успява да се пребори с болестта, но внезапно се влошава и след няколкомесечно тежко боледуване на 27 март умира в село Сенник. Погребан е в двора на местната църква „Св. Иван Рилски“, където и до ден днешен, гледайки към Балкана, лежи „Балканският лъв“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s