Арго – ревю

Posted: 18.01.2013 in Кино

арго„Арго“ изненадващо спечели „Златен глобус“ за най-добър филм и това ме накара най-после да го изгледам. След като го направих, мога да заявя, че освен неочаквана, наградата му е и напълно незаслужена. Обективно погледнато „Арго“ не е (много) тъп филм, но се проваля по толкова много параграфи, че е направо смешно, че е толкова високо оценен от критиката.

Историческа достоверност

Бен Афлек е направил екранна драматизация на действителни събития – спасяването на шестима американци от бунтовен Иран. Приемам, че във филма трябва да има голяма доза измислица, защото реалната история в този случай е доста тривиална и не особено интересна. Проблемът е, че Афлек и сценаристът Крис Терио така пренаписват историята, че да изкарат САЩ и ЦРУ главните виновници за успеха на мисията, което е доста нагла лъжа. В действителност канадски и британски граждани са рискували собствените си задници, за да приютят избягалите янки и да се погрижат за логистичната част от спасителната операция. По думите на канадския посланик Кен Тейлър (който във филма е някакъв безмълвен домакин на групичката) ЦРУ просто е играл второстепенна роля в цялата тази мисия. Иначе Тони Мендез (наполовина мексиканец в действителност за разлика от Афлек) и Джон Чеймбърс (Гуудман) са действителни лица, но продуцентът Лестър Сийгъл (в ролята Алан Аркин) е измислен герой. На когото му се чете повече по въпроса – в интернет има предостатъчно материали за волностите, които си позволява „Арго“ в сравнение с истинските събития.

Драматизъм и емоционален заряд

Както вече споменах, спасителната мисия протича доста по-тривиално. В нито един момент американците не са заплашени от разкриване. Филмът се опитва да създаде усещане за надвиснала опасност, което е ок, но го прави доста некадърно. Абсолютно никаква креативност в това отношение, което води до множество клишета – иранска прислужница, която трябва да лъже, за да спаси чужденците; телефон, вдигнат в последната секунда; билети, поръчани в последната секунда; жалък опит на лошите да спрат отлитащия самолет в последната секунда… Дори имаме някакви ирански дечица, чийто труд е експлоатиран, за да сглобят нарязани документи със снимките на липсващите американци. О, да не забравяме, че главният герой Тони Мендез има семейни проблеми… Да се чудиш къде ли си го гледал това. Единствената въздейтваща сцена в целия филм е краткият момент, в който няколко американци с нахлузени на главите торби са изправени за разстрел, което се оказва подличка гавра. Но вероятно и тя е открадната от друг филм.

Динамика

„Арго“ е двучасова скука и единственото хубаво е, че не е тричасова скука. За това време нито персонажите са адекватно развити, нито имаме някакви екшън сцени, нито пък диалозите са особено остроумни. Филмът дори пропуска огромната възможност да ни представи по запомнящ се начин революцията в Иран и рязката промяна в условията за гражданите или поне за чуждестранните дипломати. За иранската гледна точка за целия конфликт – абсолютно нищо. Политическият коментар на „Арго“ е в стил „тези иранци са сбирщина от религиозни екстремисти, които горят американски флагове и се вдигат на бунт без повод“. По-добре си пуснете „Персеполис“.

Персонажи и актьори

Персонажите са до един едноизмерни, дразнещо при това. Единствено тези на Аркин и Гуудман са малка глътка свеж въздух, но твърде бързо дори те се превръщат в карикатури. Аркин е симпатичен дядка, но номинацията му за Оскар за поддържаща роля е доста пресилена. По тази тема – останалите номинации на филма също са пресилени (може би с изключение на тази за музика). Афлек не е добър актьор и това всички освен него явно го знаят. Жалко, че при наличието на Брайън Кренстън в каста, не е дал главната роля именно на него. Тогава можеше да се получи нещо доста по-гледаемо.

В заключение, „Арго“ е един от най-смотаните носители на „Златен Глобус“ в категорията „най-добър филм“ и е на път да се превърне в най-смотаният носител на Оскар. Главният му съперник за наградата ще е „Линкълн“ и въпреки че филмът на Спилбърг е малко протяжен и скучен, той е и в пъти по-добър, по-стилен и по-качествено изигран.

Оценка: 5/10

Advertisements
Коментари
 1. Анонимен каза:

  Петица е твърде щедро . За толкова безхитростна пропаганда аз не давам нищо ,моята оценка е 0. Това е единствено ,което бих оспорил в ревюто.

 2. ани каза:

  ,,…Афлек не е добър актьор …,, нали ! най-накрая някой го написа/каза ! все си мислех ,че аз прекалено му намирам махнА и се чувствах гузна . та,мерси 🙂

  • Павел каза:

   В най-добрия случай е посредствен актьор, но някой роли му отиват повече – например тази в Gone girl.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s