Забвение (Oblivion) – ревю

Posted: 14.04.2013 in Кино
Етикети:

oblivion„Забвение“ е не чак толкова лош филм. Той има обаче един огромен проблем – всеки, гледал поне няколко научни-фантастики, все едно е гледал и тази. Впечатляващата визия и напомпаната с екшън и обрати история обаче успяват да подобрят горчивия привкус от този факт.

(В ревюто следват дребни спойлери, така че четете на свой риск).

„Забвение“ е това, което се получава, ако съчетаем „Матрицата“ и „Луна“ (с малко примеси от „Зов за завръщане“, „Соларис“ и дори „Уол-И“) и сложим Том Круз в главната роля. Поне като краде, лентата краде от добри филми, което е донякъде утешително.

Историята е следната – човечеството е преживяло мокрия сън на Майкъл Бей т.е. извънземна инвазия и за щастие е спечелило войната, но с цената на използвано ядрено оръжие и доста разрушени паметници на културата. Том Круз е в ролята на Джак (за щастие не Рийчър), който кръстосва опустошената планета с ултрамодерно превозно средство и получава инструкции от партньорката си Виктория (Андреа Райзбъроу), които обикновено не изпълнява. Двамата имат функциите на поддръжка за летящите машинки, наречени дрони (или дронове, who knows), които пък се грижат за някакви огромни сонди, извличащи енергия от океана и междувременно сеят смърт сред остатъците от извънземните недружелюбни видове. Нищо обаче не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Джак прилича малко на Уол-И, но за съжаление Том Круз има доста по-малко изражения на лицето от роботчето-боклукчия. Актьорите не са особено добре нацелени този път, а пък когато са, образите им са някакви карикатури – имам предвид Морган Фрийман и Джейми Ланистър (а.к.а Николай Костер-Валдау). Хубавото на „Забвение“ е, че бюджетът от 120 млн е изхарчен разумно, като изключим хонорара на Том Круз. Голяма част от сцените са заснети в Исландия и пустите местности на щата Луизиана, така че определено има какво да се види.

Другото нещо, което дразни е, че филмът така и не успява да навлезе по-дълбоко в материята и да ни представи различни аспекти от живота след „апокалипсис“. Не получаваме отговор как точно оцелелите са оцелели, с какво се хранят, каква е социалната структура на малкото им общество и изобщо каква им е историята. Вместо това „Забвение“ избира да е по-екшън ориентиран и като цяло да не задълбава в неудобни въпроси. Екшънът поне е на доста прилично ниво.

Ако се абстрахираме от плагиатстването, сантименталния край и само повърхностното описание на живота след апокалипсис, „Забвение“ всъщност е приятно филмче, което не се взема прекалено на сериозно и което изпълнява чудесно мисията си да забавлява публиката. Историята все пак е солидна и увлекателна, като липсват така присъщите за подобни филми пробойни в сценария. „Забвение“ няма да се нареди сред класиките в жанра, но е достатъчно добър, за да не ви е яд за загубеното време… или поне не много.

Оценка: 6.8/10

Advertisements
Коментари
  1. Borja Bobby каза:

    Гледах, филма. Не е нещо особено, но е толкова добре направен че да не ти се доспи. Като цяло ми хареса. Не бих го препоръчал горещо, но ако на някой просто му се иска да убие няколко часа в киното да заповяда и да го гледа. 🙂

  2. […] Филмът краде идеи от къде ли не, но има прекрасна визия, динамичен е, а и в крайна сметка се оказа приятно кинозабавление. Ревю. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s