Добри поличби – Тери Пратчет и Нийл Геймън

Posted: 06.05.2013 in Разни
Етикети:

good omens„Добри поличби“ е от книгите, за които те е яд, че не си прочел по-рано. В основата си това е комедийно фентъзи за Апокалипсиса, но през необичайния и до някаква степен прагматичен поглед на Пратчет и Геймън. Освен това „Добри поличби“ е и книга за предопределеността, предразсъдъците, борбата между доброто и злото във всеки човек, свободната воля, приятелството и най-вече за наивността и безгрижието на детството ни, за което си спомняме с носталгия и умиление.

„Добри поличби“ е колаборация между двама от най-добрите съвременни фентъзи автори. Книгата излиза на пазара през 1990г. По това време Пратчет вече набира популярност, след като е написал десетина книги за Света на Диска, докато бившият журналист Геймън е прохождащ писател и автор на комикси, но пък с огромен талант. Двамата провеждат дълги телефонни разговори, при които обменят идеи за сюжета и признават, че в крайна сметка не може да се каже кой точно от тях е написал дадена част от историята.

Главните действащи лица са няколко. Разбира се, трябва да започнем с демона Кроули – изиграл своята роля при Първородни грях, а в настоящето е във вид на човек, носещ тъмни очила, каращ адски бързо Бентли от 1926г, докато слуша „Най-доброто от Куин“, мразещ по някаква причина 14-ти век, обичащ да заплашва стайните си растения, за да растат както трябва, правещ дребни гадории на хората, предизвиквайки ефекта на доминото и водещ дълбокомислени разговори с дружката си по чашка Азирафел. Последният е ангел, който по принцип трябва да е враг на Кроули, но двамата се познават от толкова отдавна, че са се сближили и са сключили Споразумение да не си пречат в делата си. Азирафел се явява нещо като Прометей за човечеството, а в настоящето е антиквар, събиращ ценни книги, любезен джентълмен и оприличаван на типичен англичанин.

Нещото, което ги сближава е, че и двамата харесват човечеството и времето, което прекарват на Земята. На сцената обаче се появява Антихриста – сладко русокосо бебе, което след като порасне би трябвало да предизвика Апокалипсиса и великата война между Рая и Ада. Кроули и Азирафел се заемат да му въздействат, докато расте и да го накарат да избере една от двете страни, но се оказва, че нещо се е объркало… Междувременно четиримата конници… извинявам се, мотористи на Апокалипсиса – сексапилната Война, преуспяващият бизнесмен Глад, постоянно вършеещият Замърсяване и босът им Смърт, започват подготовката за края на света. А всичко това се оказва, че е предсказано в „Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, вещица“. Наследничката на Агнес ще се опита да спре разрушението с помощта на книгата, на издирвача на вещици Нютон Пълсифър, а ако е възможно и на Кроули и Азирафел.

Всички герои са изградени по перфектен начин и притежават свои специфики и уникалност, които ни карат да ги харесваме. Хуморът в „Добри поличби“ е на високо ниво, като наред със сериозните теми се редят скечове за монахини, тийм-билдинг, заведения за бързо хранене, Елвис, извънземни, гражданските войни, лондонската полиция, гадателките, бизнеса около религията, рокери, тесногръдите и постоянно оплакващи се хора (Р.Т.Тайлър) и т.н. Книгата успява да съчетае по отличен начин мъдрите послания на своите автори с хумористичния начин на разказване на историята, което е запазена марка на Пратчет. Това е книга, която ни кара да заобичаме още повече света и хората, които го населяват, такива, каквито са си. А пък краят е толкова, толкова добър.

А, да, оказа се, че Земята е зодия Везни 🙂 Ето няколко цитата от „Добри поличби“:
-Бог не си играе на зарове с Вселената; той играе неразгадаема игра, която Сам е сътворил и би могла да се сравни — от гледна точка на останалите играчи* (т.е. всички) — с това да играеш някаква крайно мътна и сложна разновидност на покера в стая, тъмна като в рог, с никакви карти, с безпределни залози и с раздавач, който не ви обяснява правилата и през цялото време се усмихва.
-Ако държите да сте наясно с човешките работи, за да ги проумеете, може да ви е от помощ следното: повечето триумфи и трагедии в историята са причинени не от хора, по същество добри или лоши, а от хора, по същество хора.
-Много явления – войни, чуми, внезапни ревизии – са били изтъкнати като доказателства за скрития пръст на Сатаната в Човешките работи.
-Значи цялото море ври и кипи, делфините, горките, стават на чорба с морски водорасли и на никой не му дреме. Същото е и с горилите. Оп-па, ще си рекат те, небето цялото почервеня, звездите падат и се разбиват в земята — к’во ли слагат напоследък в бананите?
-Адът не беше някакъв основен резервоар за зло — не повече, отколкото според Кроули Раят беше фонтан на добротата; те бяха просто страни във великата космическа шахматна партия. Докато онова истинското, истинската благодат и истинското зло, от което сърцето ти спира да бие, се намираше там, вътре, в човешката душа.
-Мъжете в стаята изведнъж осъзнаха, че хич не им се иска да я опознаят по-добре. Красотата й беше като тази на горския пожар: нещо, на което трябва да се възхищаваш от разстояние, но не и отблизо.
-Той не каза: „Ама че смахната работа.“ Не би казал „Ама че смахната работа“ дори и ако стадо овце се беше изнизало покрай него, яхнало велосипеди и свирейки на цигулки. Отговорните инженери не приказваха така.
-Кроули беше изключително впечатлен от гаранциите, предлагани от компютърната индустрия. Толкова, че изпрати Долу пакет, адресиран до отдела, който съставяше договорите за Безсмъртни души, заедно с жълта паметка, на която пишеше само: „Учете се, пичове“.
-Може би виждаха онова, което беше наредено на съзнанието им да вижда, защото човешкият мозък не е устроен така, че да вижда Войната, Глада, Замърсяването и Смъртта, когато те не искат да ги виждат. Толкова го бива в това, че често успява да не ги види и когато навсякъде гъмжи от тях.

Свързани теми:

Тери Пратчет и Светът на Диска – Ринсуинд

Тери Пратчет и Светът на Диска – Стражата

Тери Пратчет и Светът на Диска- любими цитати

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s