Железният човек 3 – ревю

Posted: 12.05.2013 in Кино
Етикети:

железният човек 3Железният човек бързо се превърна в най-успешния филмов герой на „Марвъл“, така че появата на трети филм от поредицата беше напълно очаквано явление. Въпросът беше дали той ще е по-добър от разочароващата втора част. Попадайки в правилните ръце на режисьора Шейн Блек, отговорът е „да“.

Предупреждавам, че не съм особено голям фен на филмите по комикси на „Марвъл“. Досега съм дал измъчени 7-ци като оценки само на първия Железен човек, „Спайдърмен 2“ и първите два „Блейд“-а (да, имаше и такива филми). „Железният човек 3“ имаше шанс да ги измести, благодарение на харизмата на Робърт Дауни Джуниър, сериозния бюджет и качествените сценарии, които обикновено сътворява Шейн Блек („Смъртоносно оръжие“, „Целувки и куршуми“), но в крайна сметка затвърждава правилото, че от третата част на филм не бива да очакваме чудеса (освен ако не е „Завръщането на краля“ или „Играта на играчките 3“).

„Железният човек 3“ започва по познатия модел – героят има лични проблеми, появява се злодей, който едва не му вижда сметката и следва отмъщение. Към средата обаче Блек решава, че този модел не го удовлетворява и ни сервира изненада, която май ще се хареса само на не особено големите почитатели на комиксовата вселена. Е, на мен ми допадна, най-вече заради сериозния подтекст, който Блек се опитва да прокара с това решение. Тъжното е само, че вероятно Бен Кингсли няма да се появи в нов филм за супергерои.

Проличава си почерка на режисьора и той, естествено, не се е въздържал от многобройни референции към някои от предишните си филми. Робърт Дауни Джуниър и Дон Чийдъл като нищо могат да бъдат кастнати в евентуален „Смъртоносно оръжие 5“. Диалозите и шегите очаквано са на високо ниво. Същото може да се каже и за екшъна, което не е чак толкова очаквано. Наред с някои „олд скуул“ престрелки, имаме и редовната финалната пукотевица, показваща сериозен размах. Като лек минус може да се отбележи, че като цяло екшънът е по-малко от това, на което сме свикнали в подобен род продукции. В голяма част от лентата фокусът е върху Тони Старк, а не върху способностите на неговия костюм, разкривайки ни по този начин някои неподозирани черти от характера на ексцентричния милионер. Специалните ефекти обаче са изпипани до съвършенство, което е следствие на огромния екип, работил над тях.

Актьорите до един се справят страхотно. Бен Кингсли е радост за окото и неговият „Мандарин“ успява да бъде по-забавен и от Тони Старк. Гай Пиърс в пореден филм играе Лошия и несъмнено подобни роли му се удават. За Джеймс Бадж Дейл също има голяма вероятност да бъде кастван все по-често в роли на злодеи.

Нещото, което най-много куца на филма обаче си е историята. Бих възприел не особено логичните пристъпи на паника на Тони Старк и блудкавите обяснение в любов към Пепър, но избухващите хора ми дойдоха малко в повече. Така де, трудно ми е за асимилация това, че човешкото тяло може да се превърне в разрушителна бомба… без към него да е прикрепена разрушителна бомба. Мотивацията на злодея беше твърде клиширана, но това си е запазена марка за филмите на „Марвъл“. Не можем да минем и без наличието на няколко особено дразнещи дупки в сценария, като например абсурдното обяснение за появата на няколкото десетки „железни“ костюма в края.

В заключение, „Железният човек 3“ се опитва да разчупи рамките на стандартния супергеройски филм на „Марвъл“, но резултатът си остава противоречив.

Оценка: някъде между 6 и 6.5

Свързани теми: Отмъстителите – ревю

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s