„Хензел и Гретел: Ловци на вещици“ – ревю

Posted: 21.05.2013 in Кино
Етикети:

хензелигретел„You know the problem with Hollywood? They make shit. Unbelievable, unremarkable shit.“ Започвам така, за да ви подготвя за едно ревю, изпълнено с хейт в стил cinemascrotum. Отдавна ми се искаше да напиша такова, а каква по-добра мишена от приказен филм без съдържание, убиващ всичко детско в мен.

„Хензел и Гретел“ е приказка на братя Грим, публикувана през 1812 г. Разказва за две деца на беден дървар, който не може да изхранва семейството си. Злобната му жена го убеждава да изостави децата в гората, защото две допълнителни гърла за изхранване й идват твърде много, възприемайки принципа на Сталин „няма човек – няма проблем“. Първият път децата надхитрят родителите си и успяват да се върнат вкъщи, но при втория едни гадни птици прецакват нещата. Така Хензел и Гретел се натъкват на къща от лакомства, чийто собственик се оказва зла вещица-канибал. Накрая вещицата приключва във фурната, а Хензел, Гретел и баща им заживяват щастливо до края на дните си.

Освен всичко останало, приказката се явява социален коментар относно бедността и глада, тласкащи хората към отчаяни постъпки. Героите са две деца, които успяват да надхитрят възрастните и да се справят със зловещите изпитания на живота. „Хензел и Гретел: Ловци на вещици“ не е нито социален коментар, нито поучителен, нито пък смислен.

Режисьор на лентата е норвежецът Томи Уиркола. Нямал съм съмнителната чест да изгледам филма, с който става известен, зовящ се „Мъртвешки сняг“. В него става дума за зомбита-нацисти и въпреки това, предполагам, че е доста по-стойностен от тази холивудска помия по приказни мотиви.

Сценарият е писан от същия този Томи Уиркола и прилича на нещо, което с отвращение бихте изхвърлили в канала. Докато слушах диалозите, имах чувството, че Томи вероятно никога не си е общувал с друго човешко същество. Предполагам е свързано с това, че е роден в един от най-северните градове в света (Алта), където хората са малцинство, за сметка на северните елени. Историята е по-предсказуема и от изказване на български политик и не заслужава дори мъничък абзац, в който да я разкажа накратко. Достатъчно е да спомена, че планът на злите вещици е да отвлекат няколко деца, за да изпълнят ритуал, който би ги направил невъзпламеними, въпреки че в течение на филма никоя от тях така и не умря от огън. Единственото, което със сигурност трябва да знаете е, че от екрана неспирно ще ви заливат кръв и тъпотия.

Филм, който твърди, че вещиците се откриват след преглед на зъбите, не би трябвало да се възприема особено сериозно. Бих очаквал по-лек тон, повечко майтапи и повече забавление. За съжаление филмът пропуска прекрасната възможност да се превърне в пародия на приказка. Всъщност, дори не се опитва да бъде такъв, или поне не съзнателно. Иска се необикновен талант, за да не успееш да направиш забавен филм, след като основната ти идея е, че главните ти герои са се пръкнали от приказка на братя Грим и трепят вещици. Най-смешният момент беше… всъщност не си спомням за такъв, а го изгледах преди малко.

Да обърнем внимание на героите. Хензел е някакъв ръб, разхождащ се с нещо, приличащо на рейлгън, украсен като черешово топче. За „дълбочината“ на характера му допринася това, че е диабетик и трябва да си бие инжекция с инсулин, щом му звънне алармата на часовника. Не се шегувам, а ми се искаше. Джереми Ренър играе по един и същи начин (демек вдървено) във всеки един филм, независимо дали ще е в ролята на американски сапьор в надценен носител на оскар или ловец на вещици в идиотска адаптация на приказка. Няма нищо ведро и необичайно в играта му, вероятно защото съзнава, че се снима в нещо, което е на път да провали кариерата му.

Оръжието на Гретел е автоматичен арбалет и хамалски псувни. Джема Артертън („Принцът на Персия“) няма никакъв актьорски талант, а отгоре на това така и не се съблича, което е поредното ми разочарование, свързано с този филм. Имаме си и редовния нърд (в ролята Томас Ман от „Проект Х“), чиято роля е да оцелее до края за всеобщо зрителско неудовлетворение. В ролята на злата вещица е Фамке Янсен (Х-мен), която би била една нелоша вещица в някой по-смислен филм. Единственото приятно нещо от каста в „Хензел и Гретел: Ловци на вещици“ всъщност е тролът, изигран от човек в гумен костюм.

Ако това не ви е достатъчно, ще ви „зарадвам“ и с факта, че от лентата лъха на евтиния. Специалните ефекти не се особено специални, кръвта е очевидно бутафорна, екшън-сцените не са добре заснети, гримът е доста странен на места, а костюмите сякаш са останали от миналогодишно парти за Хелоуийн… Все едно на целия екип не му се е занимавало да прави филм. Твърде голяма част от 50-милионния бюджет вероятно е отишла в джобовете на Джереми Ренър и Джема Артертън. Слабо утешение за двамата актьори в чиято визитка ще фигурира това подобие на филм, участието в който дори Никълъс Кейдж би отказал с насмешка.

Между другото, действието би трябвало да се развива някъде в Средновековието, но наред с немски селяни, каращи каруци, отглеждащи добитък и живеещи в дървени къщички, имаме автоматични пушки, гранати, инжекции с инсулин, грамофон, електрошоково оръжие и дрехи от 20-ти век. С оглед на всичко останало, това май не е чак такъв проблем.

Все пак от „Хензел и Гретел: Ловци на вещици“ мога да извлека и положителни неща. Първо, пред него „Ван Хелсинг“ изглежда като абсолютна класика в жанра на филмите с приказни същества. Това не е чак толкова лошо, защото вероятно съм от малкото, които донякъде се забавляваха на „Ван Хелсинг“. Второ, благодарение на тази тъпотия научих, че инсулинът започва да се използва за лечение на диабетици през 1922 г. Трето, радвам се, че не го гледах на кино и особено пък на 3Д.

В заключение, гледането на този филм е по-безсмислено и от четенето на коментари под филмите в замунда… опс, замундИТЕ, така че горещо ви препоръчвам да го избягвате.

Оценка: 2/10

Advertisements
Коментари
 1. Васил каза:

  Аз гледах филмът на кино и не мисля, че е чак толкова лош. Но наистина са попрекалили с насилието.

 2. Христина каза:

  Уф,боже мой!!! Как може филмът да е зле?!?!?Те просто са направили продължение на самата приказка! Аз лично съм гледала филма (на кино) и той бе много добър.С почти всички жанра (action,comedy,romance….) такъв филм едва ли има?Не знам за вас,но за мен филмът беше УНИКАЛЕН!!

  • Павел каза:

   За всеки влак си има пътници. Има десетки филми, които съчетават по-добре тези жанрове. „Джак, убецът на великани“ например изглежда като претендент за Оскар пред този.

 3. Жоро каза:

  след седмата минута започнаха да прескачам, а след като стигнах до онова мясот където вещицата ги нападна се отказах да гледам повече. невероятна бутафория и слаб сценарий. А че главният актьор е ръб няма нужда да се коментира със същия усп ех можеха да вземат някой кечист и щеш да играе по-добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s