Емигрира ми се

Posted: 14.06.2013 in Разни
Етикети:

емигрира ми сеИма един стар виц, който гласи:

„Срещат се президентите на Франция, САЩ и България:
Френският: – При нас заплатата е 4000 евро, данъците като се извадят, получават се 3500. За живеене са нужни 2000. Къде отиват другите 1500 не ни интересува!
Американският: – При нас заплатата е 6000 долара, данъците като се извадят, получават се 5500. За живеене трябват 3000. Къде отиват другите 2500 нас не ни интересува.
Българският: – При нас заплатата е 600 лева, данъците като се извадят, получават се 500. За живеене трябват 1000. Откъде взимат другите 500 нас не ни интересува!

Така си живее типичният българин – с минимална заплата по-ниска от тази в страни от третия свят и с по-ниска покупателна способност от гражданите на тези държави. И си избира да го управляват едни и същи хора, защото има твърде къса памет, мисли с телевизора си и да си го кажем направо – не е особено умен.

Кажете ми защо един млад, образован и интелигентен човек да не иска да емигрира от България. Единственото, което го задържа тук вероятно са гаджето, приятелите и семейството. Живеем в държава, където властва простотията и незаинтересоваността, в която понятия като гражданско общество и реформи звучат неразбираемо и далечно, в която с гласове на националисти и етнически турци се избира правителство. Държавата продължава да унищожава малкия и среден бизнес, да задушава свободната воля, да не полага никакви грижи за образованието и здравеопазването, да обрича мнозина на нищета, да кара отчаяните да се самозапалят…

Изисква се безпрецедентна наглост, за да назначиш явно некомпетентни хора с престъпно минало на отговорни държавни постове. Трудно е за вярване, че изглеждащият като правен в час по трудово (цитирам д-р Тони Филипов) мафиот и емблема на медийната пропаганда Делян Пеевски беше избран за шеф на ДС… извинявам се – на ДАНС, след 15-минутно обсъждане. Същият беше уволнен преди като заместник-министър след сигнали за корупция и злоупотреби със служебно положение (естествено недоказани) – а това е най-малкият му проблем.

Все едно не стигаше, че първото предложение за министър на инвестиционното проектиране беше Калин Тихолов, който щеше да застрои Дюните (е, избраха аверчето му Данов с не по-малко мрачно минало, който ще разпределя едни милиони в едни джобове), или пък това, че министърът на външните работи Вигенин тъгуваше по 9-ти септември във фейсбукМинистърът на младежта и спорта иска да въведе часове по „майчин език“, а Михайлова-Копарова, оглавяваща министерството на околната среда и водите и съпруга на бившия шеф на Държавния резерв, съден за злоупотреби, си призна чистосърдечно: “Едно по едно обвиненията срещу съпруга ми падат“. Да бяха само тези срещу него де – онзи ден оправдаха 19 души за мащабна контрабанда, сред които и Николай Методиев-Пилето, а малко преди това делото срещу Маргините беше прекратено поради липса на доказателства. Съвпадения? Едва ли. Просто законодателната, изпълнителната и съдебната власт са решили да работят заедно за благото на… ами очевидно не е на народа.

Учудващо е, че това не са единствените гафове на новия парламент и правителство. Първо, решиха да замажат положението с някакъв нов изкуствен дебат „за“ или „против“ цигарите в заведенията. Вероятно забраната ще падне под предтекст „подпомагане на малкия и среден бизнес“ (егати бизнесът, щом разчита на цигарите). Нищо, че по-голямата част от населението всъщност са непушачи (включително и аз). Евтин опит за отклоняване на вниманието от останалите им гафове. Орешарски, например, стана за смях с „усещането“ си, че България ще плаща огромни неустойки, ако не завърши АЕЦ Белене. Това ви го казва човекът, който представлява онези, които похарчиха над 1 милиард лева от вашите пари за една строителна площадка с поне 10 пъти по-малка стойност. Къде са отишли останалите 90% от вашите пари можете само да гадаете. Та същите искат да вземат пряко или косвено от вас още няколко милиарда за построяване на електроцентрала със съмнителен смисъл. В чии джобове ще отиде голяма част от парите вече трябва да се досещате.

Новата власт очаквано се погрижи и за своите избиратели – узаконяване на ромски гета, увеличаване на детските надбавки и още по-лесни критерии за получаването им, обезщетения за деца, невлезли в детски градини (чисто съвпадение е, че почти всички са циганчета). Ако някой не знае, в Коалиция за България участва движение Евророма. А спомняте ли си обещанията за 250 хиляди нови работни места? Не се надявайте, защото вече започнаха оправданията с държавния дефицит, за чието съществуване се сетиха едва след изборите.

Парламентът обсъжда и идеята да се премахнат субсидиите за извънпарламентарните партии. Като идея може и да не е лоша, но аз имам един резонен въпрос – защо не бъдат намалени всички тези субсидии? В България партиите взимат по 12,50 лева на година за всеки глас или 50 лева до края на мандата. В Германия те взимат по 80 евроцента. Един лев и 60 шибани стотинки или 7,8 пъти по-малко! Човек ще рече, че партиите ни са 7,8 пъти по-заслужили от техните или че българинът живее 7,8 пъти по-добре от немеца… При последното гласуване дилемата ми беше най-вече на коя партия да дам 50-те кинта – стойността на моя глас. Ако промените се приемат, поне ще имам още една причина да гласувам за партия, която няма да мине 4-те процента.

Новата власт се погрижи и за своите благодетели. Обществена тайна е, че Орешарски лиже задника на Васил Божков, в резултат на което преди дни голяма част от букмейкърите бяха вкарани в „черен списък“, който прави залагането в тях нелегално. А то е такова, защото Законът за хазарта е написан некомпетентно и никой няма как да вземе лиценз, с изключение разбира се на „Еврофутбол“. За хората, издържащи се от покер или спортни залози като мен, изходът ще е емиграция.

Това е положението. Дали народът ще се усети и ще бутне правителството навреме? Многохилядните протести в момента могат само да ни радват, но не се знае дали ще постигнат целта си. Дори и Пеевски да се оттегли, смятате ли, че на негово място няма да бъде сложен послушен негов човек? За малко повече от две седмици новата власт показа различни признаци, че е некомпетентна да управлява. Ако протестите не заглъхнат, те трябва да имат само една цел – нови предсрочни избори. Така или иначе ще дойде зима, с нея и сметките за ток и парно и българинът пак ще излезе на улицата. Дори и онзи простият, обезверен и отчаян, с късата памет, мислещ с телевизора си българин. На следващите избори (предсрочни или не), като един млад човек, който се надява бъдещето му да е свързано с родината, ще помоля всички, които четат това, този път да гласуват внимателно. Четирите партии в настоящия парламент отдавна се доказаха като корумпирани, напълно некомпетентни и незаинтересовани от каквито и да е реформи, така че не повтаряйте същата грешка. Иначе защо бяха всички тези протести, след като се запази статуквото?

И за да не ме обвините, че не казвам нищо градивно, ето няколко съвета от мен. Ако гласувате за същите 4 партии с мисълта, че ще ви оправят – имайте предвид, че те искат да ви оправят само в циничния смисъл на думата. Ако ще гласувате за тях, защото останалите няма да влезнат в парламента – това е така, вероятно защото още хиляди като вас си мислят същото. Ако ще гласувате за тях, защото не виждате алтернатива – огледайте се, потърсете информация и може и да намерите алтернатива. Ако ще гласувате за тях поради идеологически, етнически, финансови или семейни причини – не мога да ви помогна. Но се замислете хубаво дали си струва.

Накрая публикувам един подходящ цитат на Тери Пратчет от „Нощна стража“, който до момента се оказва твърде актуален и точен:
„Хората на страната на Народа неизменно оставаха разочаровани, каквото и да се случи. Откриваха, че Народът не е склонен да бъде благодарен, признателен, прозорлив или послушен. Народът по-скоро беше дребнав, тесногръд, не особено умен и дори подозрително настроен към умните. Затова децата на революцията винаги се натъкваха на твърде стар проблем — не само управниците са неподходящи (това си е очевидно), ами и Народът не е какъвто трябва.

Надявам се на следващите избори това да не е така. Тогава може и да не ми се емигрира толкова…

Свързани теми:

Имало едно време една държава…

Протест = Прогрес

Всеки народ заслужава своите управници

Advertisements
Коментари
  1. Павел каза:

    Статията, преработена от мен (за да бъде по-фокусирана и синтезирана), можете да намерите и тук – http://www.webcafe.bg/id_152399449_Na_krachka_ot_emigratsiya

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s