Breaking Bad („В обувките на Сатаната“)

Posted: 30.09.2013 in Сериали

Breaking-Bad-season-5-posterПриключи! В продължение на 62 епизода „Breaking Bad“ разказваше една вълнуваща история, която беше доведена до справедлив и донякъде очакван край. Начинът, по който беше разказана обаче, превръща сериала в едно от най-значимите телевизионни събития в последните десетина години, за което без съмнение ще се говори още дълго време.

Почти всички, които четата тези редове, са запознати с историята на Уолтър Уайт и неговата трансформация от обикновен учител по химия в най-опасния наркобос в щата Ню Мексико (останалите могат да прочетат това). Тази статия ще бъде посветена на финалния 5-ти сезон на сериала, който изстреля „В обувките на Сатаната“ в друга орбита (аудиторията му за кратко време се увеличи поне тройно, а понастоящем е №2 в imdb сред всички тв продукции, след документалния „Планетата Земя“). Последният сезон е дълго чаканата кулминация на цялата история за превръщането на г-н Уайт в „Хайзенберг“ – процес, носещ името „breaking bad“.

В пети сезон Уолтър Уайт окончателно се поддава на тъмната си страна, в резултат на което е принуден да гледа как животът му се разрушава парче по парче. След смъртта на Густаво Фринк пътят му към планината от пари е разчистен, въпреки че DEA и в частност Ханк не са се отказали от разнищването на случая. Уолт успява да създаде бизнес империя, но с цената на отчуждението на съпругата си и увеличаващ се брой трупове. Трансформацията му е завършена и той дори не изпитва угризения на съвестта относно това, което върши. Междувременно отношенията му с Джеси се влошават, което в крайна сметка ще се окаже фаталният полъх, който да събори картонената кула (т.нар. му „империя“), която гради толкова дълго време. Това и една книга, подарена му от Гейл Бедикър. Следват поредица от разкрития, самопризнания, предателства и обрати.

В последните четири епизоди достигаме до заветната развръзка. Уолтър е хванат натясно на мястото, където всичко започна в пилотния епизод и единственият начин да се измъкне е да навреди на семейството си. Това се оказва последният пирон, който обаче е неспособен да забие. Уолт е своеобразен Озимандиас – крал с империя в руини (името на поема от 19 век и на 60-тия епизод на сериала, който си остава и най-добрият), който трябва да гледа как и последното нещо, на което се е уповавал бива разрушено – неговото семейство. Изоставен и мразен от всички, в крайна сметка той трябва да бяга и се озовава в щата Ню Хемпшир (чието мото е „Live free or die (Живей свободен или умри)“. Нищо обаче не е приключило, защото „Хайзенберг“ се отправя на самотния път към отмъщението.

Това е. Историята получи своя логичен край, а Брайън Кренстън заслужава всички възможни награди за ролята си на Уолтър Уайт, както и създателят на „Breaking bad“ Винс Гилигън. Да не забравяме и Арън Поул, който е сред най-симпатичните актьори в реалния живот. Джеси и Уолт минаха през безброй трансформации през тези 62 епизода, като понякога бяха като баща и син, а в края се превърнаха в смъртни врагове. Изграждането на образа на г-н Уайт/“Хайзенберг“ обаче си остава нещо изключително и най-силното качество на целия сериал. Всъщност, напомня ми на нещо, което бях чел преди време в „Малки богове“ – „няма почти никакви крайности и на най-лудия психопат, които да не могат с лекота да бъдат повторени от нормален, възпитан семеен мъж, който просто ходи на работа всеки ден и има какво да върши“. През всичките тези епизоди Уолт твърдеше, че върши всичко това за семейството, но в края успя да и признае, че това не е вярно – направи го за себе си, за да се почувства жив. И си получи заслуженото…

Оценка: 10/10

Advertisements
Коментари
  1. […] Breaking Bad (… on Започва последният сезон на Br… […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s