House of Cards („Къща от карти“)

Posted: 28.12.2013 in Сериали

house-of-cardsЗапознайте се с конгресмен Франк Ъндърууд – човекът, който дърпа конците. Истински кукловод, свалящ министри, издигащ губернатори, спиращ национални стачки, манипулиращ дори и президентът на САЩ. Безскрупулен и безсъвестен кариерист, чиято единствена награда е властта. Способен е да премине всякакви граници, за да постигне целта си. А тази цел е отмъщение. Всичко, което гради обаче се оказва къща от карти, чиято стабилност е поставена под въпрос.

Кевин Спейси е блестящ в главната роля. Той е този, който ни развежда из коридорите на властта, а с интонацията, с която говори, влиза под кожата на зрителя. Франк е свръхинтелигентен и свръхпроницателен, излъчва студенина и заплашителност. Той обича да се обръща към зрителите и да разяснява коварните си машинации, както и наблюденията си върху човешката същност. Ъндърууд е почти безгрешен и е винаги с няколко хода пред своите противници – един своеобразен Остап Бендер. Лицемерен е към хората, лицемерен е и към религията, тъй като се кланя единствено на себе си. Не е филмов герой, който да харесаме. Всъщност, той олицетворява много от нещата, които ненавиждаме в политиците.

Франк е от малко градче в Южна Каролина, завършил е военно училище и право в Харвард. Не изпитва уважение към родителите си, ненавижда и родния си град. Краен егоцентрик и прагматик, изпитващ симпатии единствено към малцината си приятели от колежа, към управителя на една малка закусвалня и към дясната си ръка Дъг Стампър. Още от първата сцена ни става ясно, че Франк е човекът, който върши черната работа, върши необходимото. Разпуска с разговор на по цигара с жена си, игра на плейстейшъна си и тренировки в мазето. Това показва, че и той е човек, въпреки че се възприема едва ли не за бог. Образът му е пълнокръвен, макар и не съвсем реалистичен.

Останалите участници в тази сложна политическа игра също не са особено приятни. Клеър, съпругата на Франк, е лика-прилика с него, макар и в редки моменти да виждаме пробуждане на съвест у нея и някаква форма на човечност и състрадателност. Робин Райт се справя прекрасно с ролята си на загадъчна студенокръвна кучка. За разлика от съпруга си, героинята й изпитва понякога нерешителност, но в крайна сметка застава до мъжа си, въпреки изневерите и предателствата.

В безпомощни мухи, попаднали в паяжината на Ъндърууд, се превръщат младата и амбициозна репортерка Зоуи и имащият сериозен проблем с алкохола и наркотиците конгресмен Питър Русо. Те са пионки за осъществяването на пъкления му план и твърде късно осъзнават последствията от това да помагат на Франк. Тези персонажи ни разкриват и това, че всеки политик и журналист си има по някоя мръсна малка тайна.

„Къща от карти“ се явява римейк на едноименния английски сериал от началото на 90-те, който пък е адаптация на книгата на Майкъл Добс. Непрестанно се прокрадват и различни Шекспирови елементи. Сериалът е заснет със стил. Цветовете са студени, много от сцените са заснети през нощта – явен знак, че се намираме от тъмната страна на политиката. Неслучайно първите два епизода са дело на Дейвид Финчър, който е и продуцент. Действието може и да се развива на по-бавно темпо, но сценарият е интригуващ, а диалозите са изключително интелигентно написани.

Сериалът се състои от два сезона, като вторият ще бъде достъпен по Netflix накуп на 14 февруари. Той ще ни даде и така чакания отговор на въпроса: „Колко здрава ще се окаже къщата от карти на Франк Ъндърууд в крайна сметка?“ Със сигурност има какво да се види.

Оценка: 9/10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s