„Тя“ (Her)

Posted: 22.02.2014 in Кино

her-movie-posterПо някаква неясна причина филми като „Тя“ не се котират добре пред българския зрител. Мизерните му приходи на фона на екскременти като „47 ронини“, „Легендата за Херкулес“ или „Аз, Франкенщайн“ са крайно разочароващи. Който все пак се е престрашил да се замъкне до киното или пък да си изтегли скрийнъра от торент сайтовете, едва ли е останал разочарован. Защото „Тя“ е от рядката порода малки филми с големи идеи и още по-голямо сърце.

Отчуждение и самота, човешки взаимоотношения в модерното общество, платонична и наглед невъзможна любов – това са ключовите елементи в новия филм на Спайк Джоунз. Самият режисьор е един съвременен интелигентен пич със специфично чувство за хумор, който е способен както да режисира „Да бъдеш Джон Малкович“, „Адаптация“ и „Където бродят дивите неща“, така и да бъде един от създателите на поредицата „Jackass“, да снима разни скейтбордисти и музикални видео клипове, а пък междувременно да се ожени и разведе със София Копола. Последният факт най-вероятно е повлиял и за написването на „Тя“.

Централният персонаж във филма е Тиъдър Туомбли – скромен, чувствителен и затворен мъж, който преживява тежко развода със съпругата си. По-интересното е, че работата му се състои в писането на романтичните писма и картички на други хора. По ирония на съдбата човекът, който съставя един от най-прекрасните обяснения в любов, е изгубил любовта на жената, с която има връзка от детството си. В този момент в живота му на неразбран самотник се намесва Саманта – операционна програма с гласа на Скарлет Йохансон. С всеки изминал ден тя еволюира, а връзката между двамата се задълбочава и става все по-лична.

Всичко това може да не звучи особено интересно, но е ситуирано в един любопитен нов свят, в който хората диктуват на компютрите, а те от своя страна им изчитат имейлите и като цяло им организират живота. Почти всеки ходи с неизменната слушалка в ухото, която го отделя от всички останали. Контактуването между хората се е видоизменило, а виртуалната реалност се превръща във все по-предпочитано място за прекарване на свободното време. Дори и компютърните игри вече са триизмерни. Едва ли ще минат много години преди тази картина да се превърне в реалност. Именно в този свят, където всеки друг човек е на един клик разстояние, властва самотата.

Саманта сякаш е идеалното решение за подобен на Тиъдър тип мъже – винаги е близо до теб и проявява разбиране, изслушва те и ти помага, не изисква никакви усилия, за да я спечелиш, дори не иска нищо в замяна. И изглежда, че никога няма да те нарани. Хората около него приемат по различен начин тази връзка – приятелите му проявяват разбиране (нова хубава роля на Ейми Адамс), бившата му жена обаче е на мнение, че той не може да се справи с истинските емоции на романтичната връзка с друго човешко същество и затова избира по-лесния вариант. От зрителя зависи чия гледна точка ще подкрепи.

В главната роля е Хоакин Финикс. Този човек трябва скоро да получи Оскар, защото трудно се среща талант като неговия. Тъжно е, че за тази си роля дори не е номиниран за статуетката. Е, поне на него едва ли му пука особено. Важното е, че тук прави поредната си силна роля и изглежда напълно потопен в образа, за което заслужава уважение.

„Тя“ е неортодоксална любовна история, която показва как биха изглеждали сладникавите романтични филми, ако зад тях стои режисьор с оригинален подход. Тъжното е, че масовият зрител едва ли ще я оцени. Навярно Тиъдър би се депресирал още повече от този факт…

Оценка: 9/10

Advertisements
Коментари
 1. Анонимен каза:

  Гледах филма. Едно закономерно и очаквано бъдеще, може би. Тъжно.
  Самият филм – не бих го препоръчала нито ще ми стане от „любимите“.
  Въпросът не е в разбирането, а в това, че освен темата за секса, нищо друго не се засегна.
  В края на краищата, изводът на този филм е…трагичен. Хората се стремим към неща, които не сме. А дори изкуственият интелект (създаден от хората – каква ирония) прави правилния избор – да е това, което е.
  Песничката си струва. 🙂

 2. […] Филм за всички самотници по света. И не само. Гледайте го! Ревю. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s